Očistimo naše gore v deseto sezono

Očistimo naše gore v deseto sezono

Akcija Očistimo naše gore pod okriljem Zavarovalnice Triglav teče že deseto leto. Spodbujanje k aktivnemu načinu življenja, preživljanje prostega časa v naravi, ljubezen do gora in skrb zanje so stične točke, ki so nas takoj povezale s planinci po vsej Sloveniji. Naš poglavitni namen ob začetku akcije je bil, da skupaj s planinci slovenske gore olajšamo smeti, ki so bile še pred desetletjem nakopičene na številnih lokacijah.

Planinske točke smo v prvih letih akcije postopoma opremili z vrečkami ter širili moto akcije: poleg lepih spominov odnesimo v dolino tudi svoje smeti. Naši prvi ambasadorji so bili oskrbniki planinskih koč, v katerih so planince pričakale vrečke. Povezovati smo se začeli prek Facebook skupnosti in na dogodkih. Iz pobude je nastalo gibanje, skupnost, ki z leti raste, saj nas je že več kot 36.000. Zagotovo si nihče od nas ni mislil, da bo akcija odtekla desetletja dolgo maratonsko progo, pa se še vedno širi, raste, razvija, povezuje.

V zadnjih desetih letih smo tako skupaj z obiskovalci gorskega sveta v dolino odnesli že več kot 30 ton odpadkov. Simbolično, ob 240. obletnici prvega vzpona na Triglav, smo lani na območju Triglavskih podov v osrčju Triglavskega narodnega parka skupaj s partnerji združili moči in očistili okolico Triglavskega doma na Kredarici in širše območje Triglavskega ledenika ter njegovih težje dostopnih predelov. Udeleženci akcije so pobrali približno 380 kilogramov odpadkov večinoma starejšega datuma, starih več let oziroma celo desetletij.

V desetih letih smo izvedli tudi več kot 20 množičnih čistilnih akcij na točkah, kjer so bile nakopičene smeti – pri tem smo poslušali namige oskrbnikov in planincev. Posebej veseli smo, da je naša maskota kuža Pazi, aktivno spodbujal otroke, da pomagajo k temu, da gore ostanejo čiste.

Letošnjo jubilejno sezono akcije Očistimo naše gore bo zaznamoval postopen umik podajalnikov z vrečkami, ki so bili nameščeni na 74 točkah (planinskih kočah, domovih in zgornjih postajah žičnic) po Sloveniji. Na točke, kjer so bile sedaj nameščene vrečke, bomo namestili lesene osveščevalne table, ki bodo planince spodbujale k odgovornemu ravnanju z odpadki. Glede na to, da smo skupaj s planinci in planinkami deset let razvijali kulturo odgovornega pohodništva in da opažamo, da so slovenske gore postale zelo čiste, verjamemo, da se bodo smeti planincev z njimi v nahrbtnikih vračale v dolino.