T-2 ♥ življenje prižiga lučke v slovenskih porodnišnicah

V družbi T-2 so 14. maja 2021 v okviru projekta T-2 ♥ življenje postojnski porodnišnici kot prvi v Sloveniji predali najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov. Slovesna predaja naprave je potekala na lokaciji Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo, kjer ima sedež tudi društvo za izboljšanje pogojev rojstva zdravih otrok Slojenčki. Z najsodobnejšo fotolučko BL70, prvo tovrstno v Sloveniji, bodo lahko v Postojni oskrbeli novorojenčke z zlatenico in poskrbeli za njihovo nadaljnje uspešno zdravljenje, družba T-2 pa bo najsodobnejše naprave za fototerapijo, ki so pravkar prišle na evropski trg, v naslednjih mesecih predala tudi drugim slovenskim porodnišnicam.

V postojnski bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo se vsako leto rodi 1.500 novorojenčkov. Nosečnice in porodnice v Postojno prihajajo iz vse Slovenije, saj cenijo visoko strokovnost in pozornost zdravstvenega osebja, ki skrbno bedi nad njihovo kakovostno obravnavo. Dobrodelna akcija, ki jo s podporo T-2 letos izvaja društvo Slojenčki na čelu s predsednico Natašo Tul Mandić, poteka na območju vse Slovenije. Kot poudarja ugledna ginekologinja in porodničarka, fototerapijo danes potrebuje okoli 15 % vseh novorojenčkov, ki se letno rodijo v Sloveniji in pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice. Tovrstno zdravljenje pri nas tako potrebuje okoli 3000 otrok, pri katerih bi lahko brez zdravljenja bilirubin povzročil trajno okvaro možganov in invalidnost.

Najsodobnejša naprava za fototerapijo, ki so jo v T-2 v kompletu s senzorjem, kamero, zaščitnim pregrinjalom in stojalom podarili postojnski porodnišnici, je tehnološko zelo napredna in prijazna za uporabo. Fotolučka BL70 omogoča varno terapijo novorojenčkov s prilagajanjem doze in časa njihovega obsevanja, mamicam pa omogoča, da čas terapije ustavijo, ko otroka hranijo ali negujejo, med samo terapijo pa ga lahko opazujejo s kamero.

S takimi napravami za fototerapijo z zlatenico ogroženih novorojenčkov bodo v družbi T-2 v letošnjem letu v okviru projekta T-2 ♥ življenje oskrbeli še 13 slovenskih porodnišnic, skupna vrednost donacij za vseh 14 ustanov pa znaša 50.000 evrov. Dobrodelni projekt T-2 ♥ življenje s podporo svojih poslovnih partnerjev sicer v T-2 izvajajo že četrto leto zapored. V letih 2018, 2019 in 2020 so reševalnim postajam v Mariboru, Ljubljani in Kopru predali tri reševalne motorje, letos pa ga z novim elanom nadaljujejo v slovenskih porodnišnicah. Njihove aktivnosti so zdaj usmerjene v dobavo nujne zdravstvene opreme, saj ustanove, ki skrbijo za najranljivejše člane naše družbe, potrebujejo najsodobnejše naprave za zdravljenje novorojenčkov. Izziv k dobrodelnosti, ki z ljubeznijo do življenja novorojenčkom in njihovim staršem prinaša upanje k hitrejši in boljši zdravstveni oskrbi, so v okviru projekta T-2 ♥ življenje z navdušenjem sprejeli tudi njihovi naročniki in vsi zaposleni v T-2.

Naslednji predaji dveh fotolučk BL70 v družbi T-2 načrtujejo v mesecu juniju, tokrat na Gorenjskem, in sicer bosta tokrat namenjeni porodnišnicama v Kranju in na Jesenicah.