T-2 in Slojenčki na Ljubljanskem gradu slovesno obeležili zaključek dobrodelnega projekta  T-2 ♥ življenje 2021

Priprava prispevka: T-2

V petek, 20. maja, je družba T-2 na Ljubljanskem gradu na sklepni prireditvi slovesno obeležila zaključek lanskoletnega dobrodelnega projekta T-2 ljubi življenje, na kateri je gostila predstavnike 14 slovenskih porodnišnic, društva Slojenčki in svoje poslovne partnerje, ki so se odzvali klicu k dobrodelnosti in s svojo podporo omogočili njegovo uspešno izvedbo. Od lanskega maja do letošnjega aprila so predstavniki družbe T-2 obiskali vseh 14 slovenskih porodnišnic in v sodelovanju z društvom Slojenčki vsaki predali najsodobnejšo fotolućko za terapijo zlatenice pri novorojenčkih. Skupni donaciji v višini 50.000 evrov je družba T-2 ob tej priložnosti dodala še posebno v vrednosti 20.000 evrov, saj so s pomočjo poslovnih partnerjev uspeli z več zbranimi sredstvi porodnišnicam zagotoviti še dodatno opremo za izboljšano oskrbo novorojenčkov. V Hribarjevi dvorani se je zbralo okoli 100 gostov, ki so spremljali simbolično predajo obeh donacij, plaket partnerjem dogodka in nastop glasbenikov Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine iz Kijeva. Slovesnost, na kateri so nazdravili tudi jubileju ob polnoletnosti družbe T-2, ki je 11. maja praznovala svoj 18. rojstni dan, je z nagovori sodelujočih povezoval T-2-jev ambasador, znani TV voditelj Jože Robežnik.

V sproščenem vzdušju so goste na slovesnosti nagovorili Gregor Štampohar, član poslovodstva družbe T-2 za področje prodaje in marketinga, predsednica društva Slojenčki, ginekologinja in porodničarka izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ter Živa Ploj Peršuh, pobudnica projekta Music for the Ukrain future.

”Letos obeležujemo že peto obletnico našega dobrodelnega projekta T-2 ljubi življenje, in v tem času smo pomagali k boljši opremljenosti številnim slovenskim bolnišnicam, porodnišnicam, reševalnim postajam in drugim pomoči potrebnim ustanovam. Danes slovesno obeležujemo zaključek lanske akcije, ki smo jo v T-2 uspešno izvedli z odličnim sodelovanjem z društvom Slojenčki, in hkrati napovedujemo letošnjo, ki je tudi že v teku,” je uvodoma pojasnil Gregor Štampohar in v nadaljevanjuizpostavil še najpomembnejše poudarke lanske akcije: ”V letu 2021 smo se osredotočili na potrebe slovenskih porodnišnic po moderni medicinski opremi in vsem podarili najsodobnejše fotolučke za terapijo novorojenčkov z zlatenico, otrok, ki to terapijo potrebujejo, pa je pri nas vsako leto okoli 3.000.” Za podporo se je toplo zahvalil vsem poslovnim partnerjem in sodelavcem ter zatem predstavnicama društva Slojenčki simbolično predal bona za 50.000 in 20.000 evrov. Z dodatno donacijo bodo v naslednjih nekaj tednih vsem slovenskim porodnišnicam podarili 14 posteljic za novorojenčke, kranjska in murskosoboška porodnišnica bosta posebej dobili še grelni gnezdeci, postojnska pa napravo za preverjanje sluha pri dojenčkih.

Gregor Štampohar s predsednico Natašo Tul Mandić
in koordinatorko društva Slojenčki Andrejo Verovšek (na desni)

V nadaljevanju je prisotne nagovorila izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, predsednica društva Slojenčki: ”Počaščena sem, da sem danes tukaj in izjemno hvaležna podjetju T-2, vodstvu in lastniku, poslovnim partnerjem ter vsem zaposlenim, s katerimi smo se tako tesno povezali in pripravili to res lepo akcijo. Začeli smo natanko pred letom dni in porodnišnicam preskrbeli lučke za fototerapijo novorojenčkov z zlatenico. Ta se razvije pri približno 15 odstotkih rojenih otrok in praviloma ob takojšnji oskrbi izzveni že v nekaj dneh. Brez pravočasne pomoči bi lahko novorojenčki tako hudo oboleli, da ne bi bili sposobni samostojnega življenja. V porodnišnicah zato potrebujemo aparate, s katerimi lahko morebitne zaplete preprečimo, in številka 3.000 novorojenčkov je res velika,” je pojasnila predsednica. Dodala je še, da je bil tudi obisk vsake od porodnišnic ob predaji fotolučk posebno doživetje. Razveselil je tako zaposlene kot tudi mlade mamice, saj so vsi čutili, da nekdo misli nanje. S temi napravami pa osebje v porodnišnicah pomaga vsem novorojenčkom, ki se rodijo v Sloveniji. Med njimi so tudi ukrajinski, eden od njih pa je to terapijo nedavno potreboval prav v postojnski porodnišnici. ”Veseli smo naše medsebojne povezanosti in hvaležni vsem, ki ste nam pomagali pri boljši oskrbi novorojenčkov, zato se vam v imenu staršev in vsega zdravstvenega osebja za vašo podporo res iskreno zahvaljujem,” je še dodala Tulova.

Sledila je predaja plaket partnerjem družbe T-2, ki jih je v zahvalo za sodelovanje pri projektu predstavnikom podjetij podelil Gregor Štampohar, v nadaljevanju pa še predstavitev letošnjega projekta T-2 življenje 2022, ki se je začel s prihodom mladih ukrajinskih glasbenikov v Slovenijo. Družba T-2 jih podpira pri ohranjanju ukrajinske kulturne dediščine in skupaj s svojimi partnerji zbira sredstva za pokritje stroškov njihovega bivanja, nastanitve in oskrbe z ostalimi nujnimi življenjskimi  dobrinami.

Sporočilo akcije Ker ljubimo življenje, skupaj preglasimo vojno, je dobilo pravi pomen s povezovanjem in podporo tistih, ki se zavedajo, kako pomembna je bila ob izbruhu vojne evakuacija in zdajšnja integracija mladih ukrajinskih glasbenikov v slovensko družbo. O tem je spregovorila tudi Živa Ploj Peršuh, dirigentka SNG Opera in balet Ljubljana ter pobudnica projekta Music for the Ukrain future, ki naslavljavse, kar glasbeniki potrebujejo za svoje preživetje: ”Projekt, s katerim smože 6. marca v Slovenijo pripeljali prvih 80 mladih glasbenikov, število pa je kasneje naraslo na 142, je nastal v organizaciji Slovenskega mladinskega orkestra in sestrskega Ukrajinskega simfoničnega mladinskega orkestra z namenom, da bi jih prepeljali v varno okolje in zaščitili njihova življenja. Ti mladi ljudje, ki so tu večinoma brez njihovih staršev, so namreč prav taki, kot so naši najstniki, veseli, radovedni in željni življenja, s perspektivo in z željo postati profesionalni glasbeniki. Ker sem tudi sama mama 7-letnemu sinu, sem si zamislila, kako težko bi bilo poslati tako malega otroka na vlak v neznano državo, kjer ne pozna nikogar, niti jezika in kulture, zato je bilo to tudi moje osnovno vodilo pri tej akciji. Naša organizacija je kot dolgoletni snovalec orkestrskih akademij in programov za mlade glasbenike vedela, kakšen pristop je potreben v taki situaciji, da njihova evakuacija in integracija dobita smisel. Zato jim ob izpopolnjevanju v neformalnih okvirih ves čas omogočamo izvajanje glasbenih aktivnosti ter organiziramo mnoge dogodke in koncerte, s katerih izvedbo zbiramo denar, saj so mesečni stroški za njihovo prehrano in bivanje visoki in znašajo 70.000 evrov. Družba T-2 je bila ena prvih, ki je nujnost podpore tem mladim ljudem prepoznala in nam pri tem še vedno pomaga, nas podpira na številnih dogodkih, zato smo jim za tako trdno, odločno in srčno podporo res izjemno hvaležni.” Ob zaključku je vse prisotne povabila še na njihov naslednji koncert, ki bo potekal 7. junija v Križankah, za katerega pripravljajo raznolik program in obenem nagovarjajo prisotne, da z empatijo razmišljajo o mladih ljudeh in njihovih življenjih, pa tudi o okolju in o tem, kako smo vsi tesno povezani.

Slovesnost se je zaključila z napovedjo člana poslovodstva T-2 Gregorja Štampoharja glede nadaljevanja dobrodelne akcije T-2 ♥ življenje 2022 v drugi polovici leta, v kateri je poudaril, da bo družba T-2 skupaj s svojimi poslovnimi partnerji podprla tudi slovenske družine z otroki, ki živijo na socialnem robu, ter po najboljših močeh pomagala organizaciji, ki skrbi za otroke s posebnimi potrebami, da bi jim z nakupom računalnikov in druge telekomunikacijske opreme omogočila lažjo integracijo v družbo.

Nastopa Pihalnega ansambla Music for the future – uvodna skladba Moj Kijev Igorja
Šamojater za zaključek ljudski ples Hudsulka v priredbi istega skladatelja; 
Skupinska fotografija z glasbeniki in Živo Ploj Peršuh (druga z leve)

Fotografija: arhiv T-2