Nagradi družbeno odgovornih podjetniških praks 2013 in 2014

Nagradi družbeno odgovornih podjetniških praks 2013 in 2014

 Nagrada 2013

Evropska nagrada družbeno odgovornih podjetniških praks za partnerstva, inovacije in spremembe

Pod pokroviteljstvom Janeza Potočnika, evropskega komisarja za okolje

V okviru projekta sta izšla dva zbornika:

Prejemnika nagrade sta BTC d.d. in INFORMA ECHO d.o.o.!

Mreža za družbeno odgovornost Slovenije in Ekvilib Inštitut sta v sodelovanju s partnerskimi organizacijami na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani razglasila zmagovalca prve Evropske nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji. V kategoriji velikih podjetij je nagrado prejelo podjetje BTC d.d. za projekt »BTC City in ženski smučarski skoki«, v kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij pa je nagrado prejelo podjetje INFORMA ECHO d.o.o. s projektom »Iniciativa Energija si«. Oba nagrajenca sta hkrati prejemnika evropske nagrade, njuni predstavniki pa se bodo udeležili slavnostne podelitve, ki jo bo Evropska komisija organizirala 25. junija 2013 v Bruslju.

Družba BTC d.d. je kot dolgoletni pokrovitelj in podpornik Smučarsko-skakalnega kluba Ljubno BTC podprla organizacijo tekme prvega (2011/12) svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske in prevzela generalno pokroviteljstvo obeh tekem na Ljubnem ob Savinji. »S prefinjenim in skrbno izpeljanim načrtom je sponzorstvo podjetja BTC (sicer znano tudi v drugih športnih krogih) preraslo v družbeno-odgovoren projekt, ki ima učinke na svetovni ravni. BTC si je s partnerji zadal izjemno težko nalogo – dvigniti prepoznavnost tako specifičnega športa, kot so ženski smučarski skoki, ki so bili dolga leta zapostavljena nordijska disciplina, na raven gledanosti moških smučarskih skokov. V Sloveniji je to uspelo«, je o zmagovalnem projektu v kategoriji velikih podjetij poudarila predsednica ocenjevalne komisije Evropske nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks dr. Adriana Rejc Buhovac. Gledanost letošnjega finalnega tekmovanja v Ljubnem je bila enaka prenosu moškega tekmovanja v Planici. Zaposleni so uspeli pridobiti veliko pokroviteljev in so pomagali pri organizaciji in izvedbi uspešnega FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske v majhnem mestu Ljubno ob Savinji v letu 2012 in 2013.

Projekt »Iniciativa Energija si« podjetja INFORMA ECHO d.o.o. je rezultat sinergijskega modela spodbujanja učinkovite rabe in obnovljivih virov energije, ki usklajuje in povezuje podjetniške, individualne in družbene interese. »Projekt je edinstven v več pogledih. Ni le druga zmagovalna zgodba letošnjega razpisa, je tudi daleč najbolj povezovalen in v luči družbenih učinkov močan poziv, da se je treba na področju energetike, učinkovite rabe energije in pri drugih okoljskih vprašanjih obnašati družbeno odgovorno. Žirijo je navdušil krog partnerjev in sila njihovega sodelovanja, ki je z vrsto organizacijskih rešitev (mreža Sinergija, kampanja Energija si, bodi učinkovit) vključno z raziskavo REUS, že začela spreminjati vedenje Slovencev in nosilcev odločanja v energetski in povezanih panogah«, je o zmagovalnem projektu v kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij dodala dr. Adriana Rejc Buhovac.

Spletna stran projekta, kjer najdete informacije o vseh sodelujočih državah: http://www.europeancsrawards.eu/

Partnerji projekta

Koordinatorja projekta v Sloveniji sta Mreža za družbeno odgovornost Slovenije in Ekvilib Inštitut. Partnerji Evropske nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks v Sloveniji so: 

 Nagrada 2014

2. nagrada družbeno odgovornih podjetniških praks 2014

Na razpis, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Janeza Potočnika, evropskega komisarja za okolje, se je prijavilo 9 majhnih oz. srednje velikih podjetij in 4 velika podjetja.

V kategoriji velikih podjetij so se v finale uvrstili: Ljubljanske mlekarne, d. d. s projektom Računalniške simulacije potencialnih funkcionalnih prehranskih dodatkov – lovilcev kemijskih karcinogenov, Si.mobil d.d. s projektom Žur z razlogom – Služba me ne išče in  UniCredit Banka Slovenija d.d. s projektom Dolgoletno partnerstvo z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje.

V kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij pa so se v finale uvrstiliCareDesign, sistemi povezovanja, d.o.o. s projektom Nacionalna točka za starejše MATijA, Jazon d.o.o. s projektom Razvoj zelene socialne franšize eTRI, Microsoft d.o.o. s projektom Simbioza med generacijami, SVET VMES, arhitekturno projektiranje, d.o.o. s projektom Vabilo k učenju in igri _ Projekt prenove obstoječih izobraževalnih ambientov in ŠS storitveno podjetje d.o.o. s projektom »Moje izkušnje«.

ZNANI SO ZMAGOVALCI NAGRADE!

V kategoriji velikih podjetij je nagrado prejelo podjetje Si.mobil d.d. za projekt »Žur z razlogom – Služba me ne išče«, v kategoriji majhnih oz. srednje velikih podjetij pa je nagrado prejelo podjetje CareDesign, sistemi povezovanja, d.o.o. s projektom »Nacionalna točka za starejše MATijA«. Posebno priznanje za najbolj inovativno in obetajočo prakso 2014 je prejelo podjetje Jazon d.o.o. s projektom »Razvoj zelene socialne franšize eTRI«.

Si.mobil z znamko ORTO skrbi za ozaveščanje mladih preko Žura z razlogom že od leta 2004. »Projekt Žur z razlogom – služba me ne išče prispeva k reševanju enega najbolj perečih družbeno-ekonomskih problemov v Sloveniji – zaposlovanju mladih. Ekonomski vidik družbene odgovornosti, to je prispevek podjetja k ekonomskemu razvoju družbe, pa je eden najzahtevnejših vidikov družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja. Želimo, da se projekt nadaljuje in da bi mladi preko projekta dobili zanesljive in razvojno naravnane zaposlitve«, je o zmagovalnem projektu v kategoriji velikih podjetij poudarila predsednica ocenjevalne komisije nagrade družbeno odgovornih podjetniških praks dr. Adriana Rejc Buhovac.

MATijA je nacionalna točka, ki na enem mestu preko brezplačne telefonske številke omogoča dostop do informacij, pomoči in storitev, namenjenih starejšim. Glavni namen projekta je starejšim omogočiti, da lahko dalj časa samostojno in bolj kvalitetno bivajo v domačem okolju. »Projekt podjetja Care Design prestavlja zelo inovativen pristop k partnerstvu. Care design je žirijo navdušil že s tem, kako skrbno v svojih procesih vgrajuje in uresničuje etična načela, ki zavezujejo tudi partnerje. Potencial višje odgovornosti ima marsikatera dobra praksa, dejansko pa je redko izkoriščen, nikoli pa na tako temeljit način kot v primeru prijavitelja Care Design«, je o projektu zapisala strokovna žirija.

Posebno priznanje za najbolj inovativno in obetajočo prakso 2014 je prejelo podjetje Jazon d.o.o.. Zelena socialna eTRI franšiza temelji na poslovnem modelu eTRI, katerega osnovno poslanstvo je ustvarjanje zelenih delovnih mest za ranljive skupine. “Zelo zanimivo partnerstvo družbeno odgovornih praks, ki predstavlja nov in svež pristop k mreženju akterjev na podlagi kolektivnosti. Lahko bi rekli, da igrajo pionirsko vlogo in so že po svoji definiciji trajnostni, saj je trajnostni razvoj v vseh razsežnostih njihovo bistvo. V projektu, oz. konzorciju Jazon vidimo potencial in želimo si, da bi ga slovenska javnost podrobneje spoznala in bi tako njihovo »oranje ledine« dobilo še višji smisel. Demografska in geografska struktura v Sloveniji sta idealni za nastanek posnemovalcev”, je o projektu zapisala strokovna žirija.