Trendi na področju družbene odgovornosti 2015: med upravljanjem s tveganji in inovacijami

Trendi na področju družbene odgovornosti 2015: med upravljanjem s tveganji in inovacijami

Konference “Trendi na področju družbene odgovornosti z osrednjo temo Med upravljanjem s tveganji in inovacijami, ki se je odvila 12. maja 2015 bo na IEDC – Poslovni šoli Bled, se je udeležilo preko 120 predstavnikov gospodarstva, javnega sektorja, akademske sfere ter nevladnih organizacij. Koncept družbene odgovornosti je v poslovnem svetu že dolgo prisoten, pa vendar še ni naredil potrebnega preboja. V zrelih podjetjih je sicer že jasen premik od videnja družbene odgovornosti kot korporativne filantropije in marketinškega orodja k bolj strateški vlogi družbene odgovornosti kot del upravljanja, predvsem v povezavi s tveganji (risk management).

Uvodničarka dr. Nadya Zhexembayeva, podjetnica in predavateljica na IEDC-Poslovni šoli Bled, ki raziskuje trende s področja družbene odgovornosti (DOP), je poudarila naraščajoči pomen nenehnega poslovnega inoviranja. »Podjetje je živo bitje, ki ima svoj življenjski cikel. Življenjska doba podjetij se krajša: iz 75 let v prvi fazi industrializacije, na
današnjih borih 7 let. Hiter vrtinec sprememb od podjetij zahteva, da nenehoma inovirajo na področju svojega poslovnega modela – in ravno na tem mestu vstopa družbena odgovornost. Kljub temu je tema DOP na poslovnih sestankih še vedno sprejeta z zadržkom,« ugotavlja dr. Zhexembayeva. Kljub temu pa bo takšna naravnanost nujna. »Primanjkuje naravnih virov, populacija pa se veča. To navzkrižje spreminja geopolitično sliko sveta kot smo ga vajeni.« Dobre prakse so z name delili predstavniki podjetij Iskremeco, ELES, BTC, Luka Koper, Halcom in Ponnod, na strateški razpravi “Stara vs. nova paradigma poslovanja” pa so se kresala mnenja sodelujočih panelistov (Gaja Brecelj, Vesna V. Godina, Roberto Biloslavo, Blaž Gselman, Andreja Kodrin, Rok Novak in Lenka Puh).

Nekaj utrinkov z konference si lahko ogledate tukaj, in se vidimo na konferenci 2016!