Za večjo prometno varnost v naseljih in nevarnih prehodih čez železniško progo

Priprava prispevka: Zavarovalnica Triglav

Zavarovalnica Triglav je v okviru vseslovenskega projekta »Skupaj za prometno varnost«, že osmo leto združila moči s podjetji Sipronika in COPS system, z namenom zmanjšati delež prometnih nesreč v naseljih, za katere je vzrok zanje še vedno neprilagojena hitrost. Na nepreglednih odsekih lahko inovativni opozorilni sistemi preprečijo do 80 % prometnih nesreč in hkrati znižajo delež prehitrih voznikov v naseljih. Tudi letos vabijo slovenske občine k prijavi na razpis za sofinanciranje sistemov za dvig prometne varnosti v lokalnih okoljih.

Letos bodo v največji slovenski zavarovalnici v točkovanje posamezne lokacije na razpisu vključili tudi podatke zbrane prek aplikacije DRAJV.

»V letu 2021 so uporabniki DRAJV-a prepeljali skupno več kot 200 milijonov (varnejših) kilometrov. Na podlagi prostorske analize iz podatkov lokacij prekoračitev hitrosti, ki jih v anonimizirani obliki zbira aplikacija DRAJV, smo ugotovili, da na nekaterih cestnih odsekih prihaja do pogostejšega pojava prekoračitev cestnih omejitev. Iz podatkov bomo namreč lahko dodatno ugotovili stopnjo problematičnosti predlagane lokacije in tako skupaj prispevali k izbiri najbolj perečih točk,« je pojasnil Boštjan Kop iz službe za digitalno platformo v Zavarovalnici Triglav.

Skupaj z občinami je zavarovalnica Triglav po celotni Sloveniji postavila že 81 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«, po postavitvi sistemov pa se je delež prehitrih voznikov zmanjšal za kar 7 odstotkov.

Do sedaj so postavili tudi več kot 60 sistemov COPS, ki preprečujejo trke na treh kritičnih mestih v prometu: na nepreglednih cestnih odsekih (COPS@road), na prehodih za pešce (COPS@zebra) in na nivojskih prehodih, kjer cesta prečka železniške tire (COPS@rail). Po postavitvi sistemov se je število nesreč na teh kritičnih odsekih zmanjšalo za kar 80 odstotkov.