Ekskurzija socialne ekonomije po Mariboru in tržnica družbeno odgovornih idej

Mreža za družbeno odgovornost Slovenije organizira Ekskurzijo socialne ekonomije po Mariboru in tržnico družbeno odgovornih idej. Lepo vabljeni!

Z dogodkom želimo opozoriti na pomen sodelovanja med podjetji, socialnimi podjetji in neprofitnimi organizacijami z namenom naslavljanja Ciljev trajnostnega razvoja oz. naslavljanjem okoljskih in druženih izzivov. Družbeni in okoljski izzivi namreč zahtevajo celovit pogled na svet, inovacije in vključenost različnih deležnikov pri razumevanju teh izzivov ter iskanju rešitev. Če predpostavimo, da gospodarstvo predstavljajo profitno usmerjena podjetja, ki rešujejo ekonomske, tehnološke in druge izzive, pa organizacije civilne družbe, kot tudi javne ustanove v prvo vrsto postavljajo okoljski ali družbeni neprofitni cilj. Oboji imajo določeno znanje in vedenje, uspešno povezovanje, poslušanje in izmenjava znanj z obeh strani pa bi lahko privedli do prepoznavanja ter učinkovitega naslavljanja trajnostnih izzivov oz. prispevanja k ciljem trajnostnega razvoja.


Kdaj? 10. junij 2021 (8:30 – 16:00)

Kje? Maribor (Začetek: Ljubljanska ulica 4, 2000 Maribor;

Zaključek: Dominkuševa ulica 5, 2000 Maribor)


PROGRAM

1. DEL: Ekskurzija socialne/solidarnostne ekonomije po Mariboru

V prvem delu se bomo udeleženci sprehodili po ulicah Maribora, kjer bomo spoznali nekaj socialnih podjetij oziroma organizacij, ki delujejo na tem področju. Maribor je znan po razvoju in razponu socialnih podjetij, v letu 2018 je bil tudi razglašen za Evropsko prestolnico socialne ekonomije. Socialna podjetja so pomemben del socialne oz. solidarnostne ekonomije, ki si prizadeva pri poslovnih aktivnosti v prilagojenih in trajnostnih poslovnih modelih slediti vsem stebrom trajnostnega razvoja – profitu, ljudem in okolju.

URAPROGRAM  LOKACIJA
8:30 -10:30Družbeno odgovoren zajtrk s kavo in pecivomGostilnica pri Damah  (Ljubljanska ulica 4, 2000 Maribor)
10:30 – 13:00Sprehod po socialnih podjetjih v Mariboru  Kooperativa Dame so.p., CTRP d.o.o., Pot Metulja, so.p. in Poslovno kreativni inštitut Maribor, so.p. , Artmar, so.p., Združenje CAAP, so.p., Društvo Hiša, so.p., Združenje Socialna ekonomija Slovenije, so.p., Društvo Toti DCA, so.p., Aktiviraj se, so.p., Pupillam, so.p.

Na prvem delu je število udeležencev omejeno na 30! Prijave so mogoče preko:   https://www.1ka.si/a/340766

2. DEL: Tržnica družbeno odgovornih idej

URAPROGRAM  LOKACIJA
13:00 KOSILO IN KAVA
Ogled trgovine – Zelena Japka
Mala tržnica, Dominkuševa ulica 5, 2000 Maribor    
13:00 – 16:00Tržnica družbeno odgovornih idej
Predstavitev izbranih družbeno odgovornih idej na stojnicah.   
14:00 – 14:45Vzporedni POSVET: Kako lahko podjetja in gospodarstva sledijo načelom socialne/solidarnostne ekonomije in kakšna so možna sodelovanja med podjetji, organizacijami, socialnimi podjetji in nevladnimi organizacijami?Mala tržnica, Dominkuševa ulica 5, 2000 Maribor

Prijave so mogoče na oba dogodka ali le na enega. V kolikor bi si želeli ogledati le tržnico družbeno odgovornih idej kliknite na prijavni obrazec: https://www.1ka.si/a/340769

Za več informacij kontaktirajte: lucija@ekvilib.org.

Lepo vabljeni,

Sekretariat Mreže za družbeno odgovornost Slovenije

Dogodek poteka v okviru projekta “CE RESPONSIBLE: CE SUSTAINABLE MODEL TO SUPPORT SOCIAL ENTREPRENEURSHIP”, katerega nosilec je v Sloveniji E-zavod. Drugi podporniki dogodka so še: Ekvilib Inštitut, Avanta Largo in Etika, d.o.o.