Turneja mobilnosti: Bi danes opravili vozniški izpit?

Turneja mobilnosti: Bi danes opravili vozniški izpit?

S preventivno akcijo Skupaj za prometno varnost v Triglavu raziskujejo, kakšni vozniki smo Slovenci

Če bi bila vožnja na simulatorju varne vožnje pogoj za pridobitev vozniškega izpita, dva od treh voznikov preizkusa ne bi opravila. Tako so pokazali rezultati spomladanskega dela Turneje mobilnosti v šestih kraji, ki jo je izvedla zavarovalnica Triglav. Z raziskavo vozniškega vedenja nadaljujejo tudi jeseni. V oktobru in novembru bodo lahko vozniki preizkusili svojo vožnjo na simulatorju še v štirih mestih in sodelovali pri raziskavi vozniškega vedenja. 

Samozavestni vozniki, a realnost drugačna

Simulator, ki so ga v zavarovalnici razvili skupaj z zagonskim podjetjem Nervtech, ponuja nekaj različnih scenarijev vožnje. Med vožnjo na virtualnem poligonu se opazujejo in ocenjujejo hitrost vožnje, varnostna razdalja, predvidevanje v raznolikih prometnih situacijah, torej dejavniki, na katerih temelji varna vožnja. Računalnik, ki poganja simulacijo, in inštruktor, ki vožnje spremlja, pa vsakega voznika ocenita. Inštruktor vozniku takoj po zaključeni vožnji svetuje tudi, kako bi lahko izboljšal vožnjo.

»Lahko rečemo, da so bili vozniki, ki so se preizkusili na spomladanskem delu Turneje mobilnosti, precej samozavestni, saj se je dobra polovica udeležencev ocenila z oceno 8 ali več (od 10). Realnost je drugačna. Če bi bila vožnja na DRAJV simulatorju varne vožnje pogoj za pridobitev vozniškega izpita, dva od treh voznikov izpita ne bi pridobila,« je povedal Sandi Štepec, priznani učitelj vožnje in član ekipe Slovenskega avtokluba.

Slikovit primer tega je tudi pravilna drža rok na volanu. Starejši vozniki poznajo pravilo rok na 10 do dveh, medtem ko je danes pravilna drža 15 do treh. V okviru Turneje mobilnosti je pravilo upoštevalo 64 % vseh voznikov, ker pomeni, da ima skoraj vsak tretji voznik napačno držo rok na volanu.

Turneja mobilnosti bo trajala do 14. novembra, ko se bo zaključila s testiranji na DRAJV simulatorju v digitalnem centru Triglav Lab

Koledar jesenske Turneje mobilnosti

  • 25. oktober 2019, petek, Krško, Qlandia Krško
  • 8. november 2019, petek, Koper, Mercator center Koper
  • 13. in 14. november 2019, sreda in četrtek, Ljubljana, Triglav Lab

Po osvežitev znanja in novosti na Vozimse.si

Da bi voznikom aktivno pomagali pri osveževanju vozniškega znanja, voznih sposobnosti in predpisov, so pred kratkim v največji slovenski zavarovalnici zagnali tudi nov spletni portal Vozim se, na katerem lahko uporabniki na zanimiv in interaktiven način dopolnjujejo svoje znanje o CPP in cestnem bontonu, na njem pa bodo sproti objavljeni tudi rezultati in zanimivosti s turneje po Sloveniji.