Konferenca trendi na področju družbene odgovornosti 2020: Družbena odgovornost – nova realnost

Konferenca trendi na področju družbene odgovornosti 2020: Družbena odgovornost – nova realnost

Mreža za družbeno odgovornost Slovenije skupaj z Ekvilib Inštitutom, IEDC – Poslovno šolo Bled in Inštitutom WISE, 5. novembra organizira tradicionalno mednarodno konferenco Trendi na področju družbene odgovornosti 2020. Na konferenci se bomo pogovarjali o novi normalnost družbenega in ekonomskega sistema, ki je nujen za učinkovito naslavljanje globalnih izzivov kot so globalne podnebne spremembe, socialni izzivi in najnovejši izziv Covid19. Je to družbena odgovornost ali kakšen drug koncept? Kateri so že drugačni trendi, ki se dogajajo v gospodarstvu – npr. delavsko lastništvo in trajnostno investiranje? Na ta vprašanja bodo odgovarjali strokovnjaki, predstavljeni spodaj.

KDAJ? 5. NOVEMBER 2020 (Od 9:00 do 13:00)

KJE? virtualni prostori IEDC – poslovne šole Bled


PROGRAM IN GOVORCI


9:00 – 9:15 UVOD IN NAGOVOR S STRANI ORGANIZATORJA

 • Aleš Kranjc Kušlan (Mreža za družbeno odgovornost Slovenija, Ekvilib Inštitut)
 • Danica Purg (IEDC – Poslovna šola Bled)

9:15 – 10:00 KAKŠNA NAJ BO NAŠA NOVA DRUŽBENO ODGOVORNA NORMALNOST?

 • WAYNE VISSER (Antwerp Management School)

Wayne Visser je profesor in avtor številnih knjižnih uspešnic, med drugim klasike na področju družbene odgovornosti podjetij – The Age of Responsibility, nam bo predstavil:

 • svoj pogled na korona-krizo ter družbeno odgovornost,
 • nujnost prebojnih strategij, ki v resnici vodijo v transformacijo
 • ter predstavil Integriran vrednostni okvir (Integrated Value framework).
 • LUCIJA GLAVIČ (Mreža za družbeno odgovornost Slovenija, Ekvilib Inštitut)
 • Lucija Glavič je strokovna sodelavka Ekvilib Inštituta na področju družbene odgovornosti podjetij. S profesorjem Vissarjem bo vodila pogovor o prihodnosti in sedanjosti družbene odgovornosti podjetij.


10:00 – 10:45 ALTERNATIVNI DRUŽBENO EKONOMSKI KONCEPTI

 • VIOLETA BULC (Ekocivilizacija)

Violeta Bulc bo z nami delila svoj pogled na obstoječi družbeno-ekonomski sistem ter predstavila idejo Ekocivilizacije. Le to razume kot socialno inovacijo, ki za osrednje entitete/stebre družbe postavlja: bitja, skupnosti, prostor, zavest in odnose, ki vse to ves čas povezujejo in skrbijo za njihov trajnostno vzdržen razvoj. Skupaj se bomo spraševali o poslanstvu in vlogi podjetij ter gospodarstva v konceptu te ideje.

 • AJDA PISTOTNIK (EnaBanda)

Ajda Pistotnik je raziskovalka in vodja projektov pri EnaBanda, društvo za kulturne in raziskovalne dejavnosti. Njen raziskovalni fokus je družbena blaginja: možnosti njenega avtonomnega izumljanja in dostop do nje. Pri tem se opira predvsem na miselne tokove odrasti, bolj specifično na ekonomijo dolga. Foto: Ksaver Šinkar

ROK RAMŠAK (IEDC – Poslovna šola Bled)

Rok Ramšak Tajnik IEDC Fakultete ter Generalni sekretar Svetovnega inštituta za trajnost in etiko poslovanja (WISE Institute). Aktivno dela na različnih mednarodnih raziskovalnih in razvojnih projektih vezanih na področje trajnostnega poslovanja in izobraževanja. Je tudi eden izmed pobudnikov in ustanoviteljev Zadruge Zadrugator, Inštituta za študije stanovanj in prostora ter Mednarodne razvojne  mreže stanovanjskih zadrug – MOBA Housing.


10:45 – 11:15 ODMOR


11:15 – 12:00 TRAJNOSTNI RAZVOJ PODJETIJ SOOČEN Z IZZIVI REALNOSTI

 • SANDRA DAMIJAN (Grant Thornton Slovenija)

Sandra Damijan je višja članica svetovalnega odbora za Evropo pri Sigma Ratings, prav tako pa je tudi predavateljica in raziskovalka na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Dobro pozna razmere v gospodarstvu, ki se v času korona-krize srečuje z izjemnim negativnim učinkom. Prepričana je, da svet po korona krizi ne bo možen brez trajnostnega razvoja, socialnih naložb in večje osredotočenosti na okolje. Na konferenci bo podrobneje predstavila tudi ESG Investing oz. družbeno odgovorno investiranje.

 • TANJA SUBOTIĆ LEVANIČ (Pivovarna Laško Union)

Tanja Subotić Levanič je direktorica korporativnih odnosov, trajnostnega razvoja in komuniciranja v  Pivovarni Laško Union. Njen glavni fokus pri delu v podjetju in pri vodenju Sekcije mladih managerjev v okviru Združenja menedžerjev Slovenije so  4 glavna načela (4P): People (ljudje), Prosperity (blaginja), Planet (planet) in Purpose (namen).

 • GREGOR MAJCEN (Henkel Maribor d.o.o.)

Gregor Majcen je vodja operativnega oddelka v podjetju Henkel Maribor d.o.o. in direktor podjetja Henkel-Storitve d.o.o.

 • ALEŠ KRANJC KUŠLAN (Mreža za družbeno odgovornost Slovenija, Ekvilib Inštitut)

Direktor Ekvilib Inštituta bo vodil dialog o izzivih in priložnostih s katerimi se srečujejo podjetja na poti družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.


12:00 – 12:45 DELAVSKO LASTNIŠTVO IN DRUŽBENA ODGOVORNOST

 • ANDREJ OROŽEN (Dewesoft d.o.o.)

Andrej Orožen je soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Dewesoft d.o.o. Andrej je izjemen motivator, katerega vodilo je odkrit in pošten odnos do sodelavcev, zato je tudi pobudnik modela solastništva podjetja.

MARKO STAROVEŠKI (Kovintrade d.d.)

Marko Staroveški je predsednik uprave družbe Kovintrede d.d.

 • DAŠA LOŽAR (Zadruga Soglasnik)

Daša Ložar je rusistka in sociologinja kulture po izobrazbi in ena od ustanovnih članic zadruge Soglasnik.

Verjame v zadružne vrednote in zadružni model poslovnega združevanja in delovanja na trgu. S kolegi na Zadrugi so strokovna, poslovna in prijateljska sredina, ki na vsakem koraku svojega delovanja skušajo zastopati cilj “poštenega plačila za pošteno delo”.

JADRANKA VESEL (Rise, raziskovalni inštitut za socialno ekonomijo)

Pogovor bo vodila ga. Jadranka Vesel iz Rise – raziskovalnega inštituta za socialno ekonomijo.


Za več informacij pišite na lucija@ekvilib.org


Konferenca bo potekala v okviru projekta »Družbeno odgovoren delodajalec – certifikat Družbeno odgovorno podjetje«, ki ga vodi Ekvilib Inštitut in je sofinanciran s strani Evropsko socialnega
sklada.

Konferenca poteka v okviru projekta Certifikat družbeno odgovoren delodajalec, kjer želimo ozaveščati in informirati javnost ter poslovni svet o pomenu družbeno odgovornega poslovanja in trajnostnega razvoja. Certifikat je sestavljen iz 4 glavnih področij in to so:

 • celostno naslavljanje družbene odgovornosti;
 • usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja;
 • medgeneracijsko sodelovanje;
 • varnost in zdravje na delovnem mestu.

Tematika konference neposredno naslavlja področje celostnega naslavljanja družbene odgovornosti in posredno tudi druga področja. Več o certifikatu: https://certifikatdod.si/o-certifikatu/osnovne-informacije/


Organizatorji dogodka:Utrinki iz pretekle konference: