Nagradili učence, ki spodbujajo samooskrbo

Nagradili učence, ki spodbujajo samooskrbo

HOFER in Medex sta v okviru natečaja »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko« že tretje leto zapored nagradila najboljši predlog trajnostnega projekta, ki je usmerjen v odgovornost do okolja. S svojo idejo so najbolj navdušili tretješolci Osnovne šole Artiče, ki so se pod mentorstvom učiteljice Natalije Vahčič na natečaj prijavili s šolskim projektom »Kdor seje, ta žanje«. 

Zmagovalni trajnostni projekt, pod katerega so se podpisali učenci Osnovne šole Artiče, spodbuja samooskrbo in željo po lastnem vrtu. Navdih za trajnostni projekt »Kdor seje, ta žanje« so našli kar na šolskem vrtu, ki jim omogoča, da se pobližje spoznajo z naravo in živalmi, ki prebivajo v zemlji. Skupaj tako sejejo, obdelujejo, se družijo in ob delu tudi učijo, presežke semen pa z navdušenjem širijo med ljudi. Njihova ideja, ki je odgovorna tako do okolja kot tudi do ljudi, je bila nagrajena s 1000 evri, znesek pa bodo namenili obdelovanju šolskega vrta, izobraževanju mladih vrtičkarjev in oblikovanju okolju prijazne embalaže, v kateri bodo svoja ekološka semena širili med ljudi.

»Želja učencev je, da izdelamo okolju prijazne semenske vrečke, jih okrasimo z našim logotipom, imeni semen in pomembnim sporočilom – »Kdor seje, ta žanje«. Ciljna skupina, ki jo želimo najprej nagovoriti, so družine naših učencev, nato vaščani, širša skupnost in v nadaljevanju tudi učenci drugih šol,« je povedala mentorica Natalija Vahčič. Na predaji donacije, ki se je izvedla v učilnici nagrajenih tretješolcev, so bili poleg predstavnikov podjetij HOFER in Medex, ravnateljice OŠ Artiče Vesne Bogovič in mentorice Natalije Vahčič prisotni tudi učenci, ki so s svojo sproščenostjo poskrbeli za prijetno vzdušje, na ogled pa so postavili tudi svojo eko smreko iz lepenke, s katero so prav tako sodelovali na petem nagradnem natečaju »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko«. Poleg finančne podpore so učenci prejeli še medene pakete, sestavljene iz izdelkov obeh organizatorjev, spomladi pa bodo v okviru Čebeljega dneva obiskali še upravni stavbi podjetij HOFER in Medex ter si pobližje ogledali tudi HOFERjev raziskovalni čebelnjak.

Več na www.eko-smreka.si.