Negotova prihodnost projekta Prehod mladih s posebnimi potrebami na trg dela

Priprava prispevka: Racio d.o.o. in Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v RS

Prehod mladih je pilotni projekt na ravni nacionalnega projektnega partnerstva, katerega koordinator je Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v RS, v njem pa zdaj sodeluje 13 izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije, ki že od januarja 2018 z multidisciplinarno strokovno ekipo izvajajo storitve po vsej Sloveniji. Projekt sofinancirata Republika Slovenija prek Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Ker se projekt zaključuje konec avgusta 2022, je bila po njegovem kar najbolj kontinuiranem nadaljevanju izpostavljena velika potreba tako 25. maja na zaključni konferenci v Hiši EU kot 30. maja 2022 na novinarski konferenci na sedežu Združenja.  

Strokovnjaki, ki delajo pri tem, si želijo, da čim prej pride do sistemske ureditve prehoda mladih iz šole na trg dela in da se storitve prehoda mladih, ki so jih pilotno preverili, čim prej umestijo med druge storitve zaposlitvene rehabilitacije. Ne le izvajalci, tudi starši, kot denimo mama dijaka, so v skrbeh, kako se bodo njihovi otroci s posebnimi potrebami znašli na trgu dela.

»Ob vključitvi v projekt Prehod mladih smo dobili ogromno informacij, podpore po koncu šolanja, pomoč pri šolanju, predstavili so nam delovanje zavoda za zaposlovanje in nam ponudili pomoč pri iskanju zaposlitve.«

Ta podpora veliko pomeni tako otrokom kot staršem, saj pomeni prehod v aktivno življenje. Žal ji bo, če se projekt ne bo nadaljeval. Tudi po njenem mnenju bi bilo dobro, da bi ga sistemsko uredili in omogočili vsem otrokom s posebnimi potrebami, da se bi lažje odločili o svoji prihodnosti.

Več objavljeno v Nedeljskem dnevniku, 15. junij 2022
in
Sklepih zaključne konference projekta Prehod mladih – stičišče sistemov in zakonodaje