Novica člana: T-2 je razvil platformo za pametna mesta – T-2 Smart Cities

Glavno vodilo družbe T-2 pri snovanju platforme T-2 Pametna mesta je bila osredotočenost na interese občanov in njihovo kakovost bivanja, ki jim bo uporaba mobilne ali spletne aplikacije prinašala večjo dobrobit in jim zagotavljala izboljšano kakovost življenja.

Mesta prihodnosti bodo definirale nove in zaupanja vredne tehnologije ter novi pristopi razmišljanja, ki naj bi prebivalcem zagotavljali predvsem boljšo kakovost življenja. Tako bodo v teh procesih v ospredju zlasti pametna infrastruktura ter učinkovito spremljanje okoljskih parametrov, pametna energija in ekonomija ter seveda tudi pametna mobilnost. Pri tem bodo imele ključno vlogo velike količine podatkov, ki bodo mesta, vasi in skupnosti tudi pomagala upravljati, da bi postala za državljane bolj učinkovita.  

V T-2 so tako razvili tehnološko dovršen sistem T-2 Pametna mesta, ki se s svojo strukturo osredotoča na izboljšanje kakovosti bivanja končnega uporabnika. Platforma T-2 Smart Cities deluje na temeljih pametnega upravljanja s pomočjo  virtualnega ekosistema, v katerega je mogoče preko podatkovnega jezera, v katerem je shranjena velika količina neobdelanih podatkov, priklapljati različne storitve. Na odprti platformi želi T-2 tako povezati različne napredne rešitve, ki jih dnevno koristijo uporabniki, kot so pametni zabojniki za smeti, pametna parkirišča, pametni gospodinjski števci in merilniki za upravljanje energetske učinkovitosti, nadzor nad porabo pitne vode, povezovanje različnih vrst javnega transporta, povečanje digitalizacije obveščanj ter uvajanje mobilnih aplikacij za plačevanje storitev.

Kot primer dobre prakse v T-2 že predstavljajo uspešno sodelovanje z občino Logatec, kjer so s spletno  platformo uspeli izboljšati uporabniško izkušnjo na parkirnih mestih, namenjenih invalidom, ki so jih predhodno opremili s senzorji. S podatki, ki bodo občanom na voljo v platformi T-2 Pametna mesta, bodo tako lahko spremljali zasedenost in v vsakem trenutku preverili razpoložljivost parkirnih mest. Občani pametnega mesta bodo tako lahko na enem mestu načrtovali prevoze do želene lokacije, preverjali kakovost zraka in vreme, prejemali novice ter bili obveščeni o prihajajočih dogodkih, delovanju skupnosti in še mnogo več.

V družbi T-2 so prepričani, da bodo s takšnim pristopom naredili največ za nadaljnji trajnostni razvoj slovenskih mest in skupnosti ter tako občanom poenostavili vsakodnevne aktivnosti z najnaprednejšimi in prilagojenimi tehnološkimi rešitvami.  Več informacij o  projektu T-2 Smart Cities lahko najdete na spletni strani: https://www.smartcity.si/.