V mesecu maju praznujejo čebele

V mesecu maju praznujejo čebele

20. maj se je na pobudo Slovenije v zgodovino zapisal kot svetovni dan čebel. Pri HOFERju na njihov pomen že vrsto let aktivno opozarjajo v okviru iniciative Danes za jutri, s trajnostnim projektom Skrbimo za medeno prihodnost. 

Čebele so naše najmanjše dobaviteljice, ki nam zagotavljajo raznoliko in zdravo hrano, saj oprašijo 80 % vseh rastlin in kar 90 % sadnih dreves. Zaradi človekovega neodgovornega ravnanja z okoljem pa so male opraševalke vsak dan bolj ogrožene. Pri HOFERju zato v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in drugimi partnerji, skozi celo leto skrbijo za ohranitev malih neumornih nabiralk medu, svoja prizadevanja pa še dodatno okrepijo v mesecu maju, ko obeležujemo svetovni dan čebel.
V pomoč čebelam in tistim, ki se trudijo za njihovo dobrobit, so zasnovali projekt Skrbimo za medeno prihodnost. Že od pomladi 2014 tako v raziskovalnem čebelnjaku, ki se nahaja ob upravno-logističnem centru v Lukovici, v partnerstvu s Čebelarsko zvezo Slovenije, poteka raziskovalno delo pregleda stanja onesnaženosti okolja in analiza kemijske sestave cvetnega prahu. V prihodnosti bodo svoja prizadevanja še nadgradili in se med drugim posvetili tudi preučevanju funkcionalnih lastnosti cvetnega prahu in ostalih čebeljih pridelkov.

Pri HOFERju aktivno spodbujajo zaščito čebel in se zavzemajo za izločitev čebelam škodljivih snovi iz pridelave sadja ter zelenjave. V svojo ponudbo redno vključujejo tudi ekološke izdelke in izdelke, prijazne čebelam. V letu 2017 so se preusmerili v ekološko čebelarjenje, v letošnjem letu pa se nadejajo prve letine medu z ekološkim certifikatom. V letu 2018 so čebele iz HOFERjevega čebelnjaka pridelale 50 kg gozdnega medu, 40 kg cvetličnega medu, nagrajenega z bronastim AGRA priznanjem za kakovost, ter 3 kg cvetnega prahu.

Več o projektu najdete na daneszajutri.hofer.si.